Menu Zavřeno

Blog

Krýslova premiéra na 1/2maratonu!

V sobotu 10. 4. 2021 se uskutečnilo MČR v půlmaratonu, který hostila obec Ostřešany. Svoji premiéru si na této distanci odbyl Lukáš Krýsl.

V konkurenci 84 běžců doběhl Lukáš na 62. místě v čase 1:19,57. Jelikož se jednalo o jeho první start na této distanci, tak tento výkon je zároveň jeho novým osobním rekordem. Lukáš zaslouží obdiv, že takto náročný závod dokončil.

Lukášovo hodnocení:

“Připravoval jsem se na to víceméně od půlky ledna. 95% tréninků jsem odběhal, jak jsem měl. 4 týdny před jsem šel 10km na ANP za 32:24 a týden na to dokonce 15km na ANP za 49:37, což mělo být tempo toho půlmaratonu. Cílil jsem na čas pod 1:10. Běžely se 2 okruhy dlouhé 10,5km. Začátek byl o něco rychlejší, 3km, které se převážně běžely v zastavěné části obce, mírně z kopce a po větru a držel jsem se ve skupině, jsem měl za 9:31, pak jsem se dostal na plánované tempo a metou 5km jsem probíhal za 16:14. To už jsem běžel sám, foukal nepříjemný vítr na otevřeném prostoru a trať se začala vlnit. Závěrečné 2,5km okruhu byly nejtěžší, protože se běželo hlavně do kopce a trochu po rovině. 10 km jsem probíhal v čase 35 minut a věděl jsem, že to pod 1:10 nebude, ale věřil jsem, že bych se mohl v druhé části vzpamatovat a opět rozeběhnout. Viděl jsem, že pár soupeřů to na konci prvního okruhu vzdala a odstoupila ze závodu, tak jsem se snažil z prostoru cíle co nejrychleji zmizet, abych neměl stejné myšlenky. Ale já závod nikdy nevzdal a obzvlášť, když je to mistrovství republiky. Nakonec moje trápení pokračovalo, čas utíkal rychle, kilometry, nebo spíš metry pomalu. Přibližně každých 500m jsem se snažil vnitřně povzbudit, abych se vzpamatoval, marně… Na 16 km jsem si řekl, že aspoň posledních 5km zrychlím, ani to se nepovedlo. Nakonec se mi to podařilo na posledních 2km, abych čas stlačil pod 1:20. Bohužel do splnění svého cíle chybělo propastných 10 minut. Snad příště…“

 

Do dalšího závodu držíme palce!

Foto: Martin Edlman