Menu Zavřeno

Blog

54. Chodská 1500 bavila malé i velké

V posledních letech již v tradičním srpnovém termínu se uskutečnila na našem stadionu na Střelnici 54. Chodská 1500, Memoriál I. Kiztbergera a Cena Jana Mazance.

Největší pozornost samozřejmě láká hlavní závod na 1500m. Za optimálních klimatických podmínek se i letos organizátorům do startovních listin podařilo dostat zahraniční akvizice z Německa a premiérově i z evropské mílařské Mekky Španělska. Byl to právě reprezentant Španělska DAVID PALACIO, který akceptoval počáteční rozběhnuté tempo a v závěru nenechal nikoho na pochybách, že si přijel na Chodsko pro vítězství. Vítěz si do historických análů zapíše čas 3:52,07.  

Ženská 1500 neměla letos žádnou výraznější osobnost ve svém startovním poli, a tak si pro vítězství doběhla závodnice Dukly Praha Markéta Podpěrová v čase 4:43,26.     

Další zajímavá zahraniční akvizice se představila na 100m žen. Rovněž poprvé jsme mohli v Domažlicích přivítat reprezentantku Rumunska Marinu Andreeu Baboi, která od počátečních metrů nenechala nikoho na pochybách a zvítězila s více nej půl sekundovým náskokem v čase 11,76s.

Poslední dobou si rád pro vítězství na Chodsko jezdí plzeňský JIří Kubeš. I když letos poprvé startoval v barvách pražské Dukly, Jirkův cíl byl jasný – obhajoba loňských triumfů na 100m a 300m. Na 100m se mocným finišem dostal jako jediný pod 11s a vyhrál v čase 10,95s. Třístovka již byla jasně v jeho režii a čas 34,17s byl tentokrát bezkonkurenční. 

Doplňme, že třístovku žen vyhrála Tereza Sekyrová. Čas vítězky 40,59s.

V technických disciplínách byly na programu výšky a hody oštěpem. Zéjmana výšky snesly vysoký republikový standart. K vidění bylo 210 cm finalisty ME do 22let Josefa Adámka či 177 cm Denisy Majerové.

V oštěpu jsme viděli finalistku nedávného evropského olympijského festivalu mládeže dorostenku Petru Sičákovou, která se předvedla výkonem za 50m – 50,92m, což byl její druhý nejdelší hod kariéry.

V mužích se o vítězství přetahovala dvojice Radek Jůda a domácí juniorský medailista Michael Rubáš. Lepší nakonec byl extraligový závodník Jůda výkonem 66,22m. Michael zapsal 58,28m. 

Program Chodské 1500 dnes neobsahuje již jen hlavní disciplíny, ale mohou v rámci dalších soutěží zaběhat všichni od nejmenších předškolních dětí. A tak bylo k vidění celkem 345 startů od 251 závodníků.

VŠE PŘEHLEDNĚ NALEZNETE VE VÝSLEDCÍCH  

Pořadatelé mimo běžecký program připravili i setkání se dvěma atletickými osobnostmi. Na svůj poslední závod kariéry v Domažlicích i na své úspěchy přijela zavzpomínat čtyřnásobná olympijská účastnice a halová mistryně Evropy Denisa HELCELETOVÁ – ROSOLOVÁ. Podpořit vytrvalce zase přijela česká rekordmanka v maratonu a bronzová z ME 2018 Eva VRABCOVÁ NÝVLTOVÁ.

 Hlavní program okořenil i kvartet parašutistů z letiště Líně, který se snesl na plochu tesně před startem hlavního závodu na 1500m.