Menu Zavřeno

Blog

Rozhovor s juniorským reprezentantem Jakubem Karlachem

V našem seriálu rozhovorů pokračujeme s dalším našim úspěšným atletem. Tentokrát Martin Pivoňka vyzpovídal Jakuba Karlacha, reprezentanta Čr do 20 let a medailistu z MČR juniorů.

 Jakub Karlach, reprezentant ČR, závodící za AC Domažlice z. s., zažil letos výrazný posun ve své kariéře. Tahoun prvoligového družstva Domažlic nám poskytl kratší rozhovor.

Kubo, loni jsi měl velice úspěšnou sezónu, jaký úspěch bereš jako ten nejlepší?

Za největší úspěch uplynulé sezóny považuji moji první zkušenost v reprezentačním dresu na Mezistátním utkání U20 mezi Českou republikou, Maďarskem, Polskem, Slovenskem a Slovinskem. Povedl se mi také husarský kousek, kdy jsem jako jediný mezi dorostenci i juniory dokázal vybojovat medaili v běhu na 800 metrů jak na halovém tak na dráhovém mistrovství České republiky.

Splnil sis svá přání pro loňský rok nebo byla očekávání ještě větší?

Dalo by se říct, že splnil. Jediným drobným zklamáním byl zisk ,,pouze” bronzové medaile na halovém MČR juniorů. Mým jediným cílem pro uplynulou sezónu bylo zaběhnout osmistovku pod 1 minutu a 54 vteřin, což jsem o 64 setin sekundy splnil. Osobní rekord jsem si oproti roku 2017 zlepšil o více jak 5 vteřin. O tom, že bych se mohl nominovat na mezistátní utkání, jsem na začátku sezóny ani nesnil.

Co pro tebe znamená patřit k nejlepším půlkařům ve své kategorii?

Znamená to pro mě hodně, atletika je důležitou a nedílnou součástí mého života. Patřit k nejlepším ve své kategorii je zadostiučinění a odměna za vše, co pro to dělám, je to samozřejmě to, o co mi jde.

Jak dlouho se věnuješ atletice? Začínal jsi rovnou u běhu na 800m?

Královně sportů se věnuji už 11 let. Na začátku jsem jako vetšina rozvíjel všestrannost a věnoval jsem se všem možným disciplínám. Hodně jsem taky běhával přespoláky a to mě nasměrovalo k půlce, na kterou jsem se začal specializovat v roce 2015

Jaké máš cíle pro nadcházející sezónu?

V letošním roce budu naposledy závodit jakožto junior. Opět bych chtěl získat medaili na obou mistrovstvích ČR mé kategorie a co se času týče, přál bych si jej stlačit pod 1 minutu a 50 vteřin. To by znamenalo splnění limitu na Mistrovství Evropy U20 ve Švédsku, jež je mým velkým snem. 

Kde cítíš, že máš ještě rezervy, na kterých můžeš zapracovat, aby byl výkon ještě lepší?

Poměrně velké rezervy mám ve vytrvalostní stránce. Na těch jsme teď za poslední 3 měsíce v objemové fázi s trenérem pracovali. Absolvolal jsem také dvoutýdenní soustředění ve Vysokých Tatrách, které mě posunulo o velký krok vpřed. Tak dobře vytrvalostně jako teď jsem na tom nikdy nebyl. Už se těším, až k tomu přidám rychlost a speciální tempa a jsem zvědavý, jaký výkon z toho bude.

Jak trávíš své volno, když zrovna nemáš trénink či závody?

Takových chvil moc není, ale když zrovna netrénuji, nezávodím, tak se učím do školy, regeneruji (chodím na masáže, do sauny apod.), trávím čas se svými blízkými nebo rád zhlédnu nějaký film.