Menu Zavřeno

Blog

Bělskou míli provázelo nepříznivé počasí

autor Ondřej Váchal 

Bělá nad Radbuzou – Ve čtvrtek 14. září se uskutečnil již 12. ročník oblíbeného podvečerního mítinku Bělská míle. Atletům ani organizátorům letos počasí vůbec nepřálo a na bělský atletický stadion v těsné blízkosti Základní školy se snášel místy vydatný déšť. V chladném počasí, kdy rtuť teploměru nepřesáhla 10°C, se na jeden z posledních atletických mítinků letošní sezóny sjeli zástupci AK Škoda Plzeň, AC Domažlice, SKP Unionu Cheb, Mílařů Domažlice, AK Sokolova či mládeže z Bělé. Zpestřením hlavního závodu na jednu anglickou míli a závěrečné desetiminutovky pak byli i běžci z Keni a mílařka z Maďarska.

 Na nejkratším sprintu, kterým byl závod na 60m žáků, byl nejrychlejší Marek Netík ze Sokolova, který vyhrál v čase 7,48s. Mezi žákyněmi se mezi sprinterkami prosadila reprezentantka AC Domažlice Kateřina Čapská, která zvítězila časem 8,47s. Na stometrové trati mužů útočil na jedenáctivteřinovou hranici Matěj Nádhera z Chebu, který nakonec prolétl cílem v čase 11,03s. Druhé místo si vybojoval Daniel Maruštík ze Škody Plzeň a bronzová medaile putovala do Domažlic zásluhou Jana Tauera. Mezi ženami zvítězila s přehledem Kristýna Adlerová z TJ Sokol SG Plzeň-Petřín časem 12,39s. Sprinterskou soutěž dorostenců ovládl její oddílový kolega Matyáš Fikrle výkonem 11,88s. Mezi mladšími děvčaty se jako jediná pod hranici 14s vměstnala Adéla Kupková z Berouna, která zaznamenala výkon 13,67s.

V hlavním závodě na jednu anglickou míli (1609m) se na startu sešlo šest mužů, tři dorostenci a tři ženy. Z Benedek teamu přicestovali do Bělé i běžci z Keni – Nelson Cherutich a Joel Nwanga či Zita Kácser z Maďarska. O startovní výstřel tohoto závodu se postaral František Novák starší, který byl hlavním rozhodčím tohoto mítinku. Hned od úvodu se na sólo závod vydal Cherutich, který si na 315 metrů dlouhém ovále doběhl pro vítězství v čase 4:22,19. Jeho kolega Nwanga již tak přesvědčivý výkon nepodal a v cílové rovince se ještě musel obávat o konečné druhé místo, které nakonec uhájil v čase 4:33,63. Za ním totiž během závodu spolupracovala dvojice ze Škody Plzeň Beran, Bohmann s atletem z Mílařů Domažlice Ondřejem Váchalem. Finiš měl nakonec nejlepší Beran, který doběhl do cíle v čase 4:34,90. Čtvrtý doběhl Bohmann a elitní pětici uzavřel Váchal. Vítězkou ženského závodu se stala zahraniční akvizice Kácser, která zaběhla slušný čas 4:51,71. Druhá doběhla zástupkyně Škody Plzeň Tereza Hrochová a bronzovou pozici si pohlídala závodnice Nicole Čadková z Kladna.

 Poté již byly na programu závody dvojic. Nejdříve se v závodní akci ukázaly čtyři dvojice žáků a dvě štafety žákyň. Za šest minut uběhla největší vzdálenost domácí dvojička ve složení Vorlíčková, Psutka. Na desetiminutovce dvojic startovalo sedm dvojic – pět mužských, dvě ženské. Hlavně mezi muži to byla velice zajímavá podívaná, kde zpočátku keňská dvojice ztrácela vcelku výrazně na domažlické půlkaře – Karlacha se Šilhavým a plzeňské borce Berana s Bohmannem. Až zhruba po ohlášení poloviny časového limitu se začla karta obracet a africká „návštěva“ se začla prokousávat na první pozici. V závěrečném okruhu se atleti vymačkali ze všech sil a rozdíl mezi vítěznou a bronzovou štafetou byl pouhých 48 metrů. Trošku se štestím nakonec triumfovala dvojice Cherutich Nwanga, která za deset minut zvládla uběhnout 3838 metrů. O 28 metrů méně si zapsala dvojice z AC Domažlice Karlach Šilhavý. Ti ve vypjatém duelu předčili borce z Plzně Berana s Bohmannem, kteří si bronz vysloužili za 3790 metrů. Rekord mítinku padl v závodě žen, kde vynikajícího výsledku dosáhla českomaďarská dvojice Hrochová – Kacsér. Dvě rivalky z míle spojily v desetiminutovce síly a uběhly 3420 metrů.

Poté již za přispění Města Bělá nad Radbuzou a štědrých sponzorů proběhl slavnostní ohňostroj. Po něm se již organizační tým společně se závodníky odebral do místní ZŠ, kde při výborném guláši zhodnotili letošní ročník.