Menu Zavřeno

Blog

Historie přepsána: I v Domažlicích lze zaběhnout pod 3:40 – 1500m

Sobotní mítink Chodská 1500 se opět po roční odmlce představil v Domažlicích a k vidění byla vskutku úžasná atletika. Hlavním závodě jsme viděli neskutečné vylepšení rekordu mítinku i stadionu a k tomu ještě český žákovský rekord pod 4 minuty!!!

Na stovce se představil náš nejlepší sprinter Jan Veleba proti Kanaďanovi Gavinu Smellie, který se před nedávnem představil v rozbězích na mistrovství světa v Londýně. Čas vítězného Kanaďana nakonec 10,45s.

Krásný a nejvyrovnaněší souboj spolu svedli V ceně Jana Mazance na 300m Jiří Kubeš a Daniel Němeček. V cíli nakonec Kubeš uzmul vítězství o pouhých sedm setinek.  

VÝSLEDKY MÍTINKU

VÝSLEDKY BĚŽECKÉHO POHÁRU A PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ

FOTOGALERIE ZÁVODU Z DÍLNY MANŽELŮ BENDOVÝCH

 Domácí pořadatelé připravili zajímavý mítink od začátku do konce.  V předprogramu bylo k vidění zápolení od těch nejmenších atletických benjamínků až po starší žactvo. Předprogram proběhl v rámci celokrajského zápolení v Běžeckého poháru. Připomeňme, že se Běžecký pohár ještě jednou vrátí k nám na Domažlicko v rámci Běhu lesy babylonskými na začátku října. 

Žákovské složky měly v programu i běhy na 60m a 300m, kde se objevili i naši sprinteři a sprinterky: Nejlépe si vedla Kateřina Čapská, která obsadila druhé místo na 60m v čase 8,30s a Jan Sladký, který ve finále obsadil čtvrté místo výkonem 7,95s.

 Zároveň probíhaly i technické disciplíny: Ve výšce mužů se prosadil domácí Jan Tauer za výkon 185 cm, výšku dívek ovládla plzeňská Linda Suchá za 168cm a oštěp žen rovněž patřil atletce z Plzně Kateřině Klailové. Její náčiní se zapíchlo nejdále na výkonu 44,03m.
Žactvo ještě mělo na programu skok daleký. Triumf z těchto disciplín si odvezli sokolovský Netík za 595 cm a Škodovačka Píchalová za 544 cm.

 Pozornost je ale hlavně soustředěna na tři hlavní disciplíny mítinku:

1500m – Hlavní závod Chodská 1500

Z hlavních disciplín byla na programu jako první disciplína 1500m žen, kde si celkem suverénně počínala rokycanská rodačka Diana Mezulianíková, která se vrací do závodění po zranění. Výkonem 4:25,30 sice nepřekonala loňský rekord mítinku z plzeňského azylu, ale ustanovila tím nový rekord domažlického stadionu

Závod mužů měl skvělou kulisu a bylo to asi vyvrcholení mítinku. Maďar TAMÁS KAZI  jako jediný akceptoval rychlost svých vodičů a od osmistovky si již sám běžel vstříc skvělému výkonu. Již 300 metrů před cílem bylo jasné, že rekord bude překonán a poslední metry to byl jej souboj s časomírou, zda padne magická hranice 3 minut 40 vteřin. V cíli se zastavila časomíra na skvělých 3:38, 34.

A nepřepisovaly se jen rekordní tabulky mítinku, ale i české rekordní tabulky. Stříbrský Jakub Davidík vylepšil svůj stávající rekord na 1500m z jarních přeborů a poprvé v ČR v žákovské kategorii padla čtyřminutová hranice. Nový rekord má hodnotu 3:58,64. 

 

100m – Memoriál Ivana Kitzbergera

Po několikaleté odmlce se podařilo na start přilákat zkušeného sprintera tmavé pleti. Kanaďan Gavin Smile se představil i na nedávno proběhlém mistrovství světa v Londýně a čekalo se na kolik se přiblíží rekordu mítinku. Proti němu se postavil také zkušený momentálně nejlepší sprinter ČR Jan Veleba. V napínavém závodě nakonec Veleba ztratil několik krůčků a časem jednu desetinu. Ve výsledcích najdete Smile 10,45s, Veleba 10,55s lepšímu výkonu nedopřál vítr, který byl téměř met proti.  

100m žen nakonec ukořistila Kristýna Adlerová z plzeňského Petřína, která si doběhla pro vítězství za 12,24s. 

300m – Cena Jana Mazance

 Závěr obstaraly delší sprinty na 300m. Třístovka patřila Jiřímu Kubešovi, nedávnému účastníkovi ME do 22 let na trati 200m se na další distanci podařilo zdolat čtvrtkařského reprezentanta Daniela Němečka. Když o vítězi rozhodly ve velmi těsném a napínavém doběhu setiny. Již s odstupem  jako tří doběhl čtvrtkař překážkář Michal Brož. 

U dívek se prosadila bývalá česká mládežnická reprezentantka Zdeňka Seidlová v čase 39,04s. Před další finalistkou z MČR na čtvrtce a mládežnickou reprezentantkou Lucií Krupařovou a slávistkou Kolingerovou. 

Doprovodný program zpestřila mistryně světa Ludmila Formanová, která předávala medaile mladým běžcům a pro zájemce poté uspořádala malou autogramiádu.

Pořadatelé vrátili Chodskou 1500 tam, kam patří na Chodsko, mítink opět vylepšil některé milníky, a tak nezbývá než se těšit na srpen 2018, kdy se v kalendáři objeví 53. Chodská 1500.

V přípravě je i bohatá fotogalerie, jakmile bude zpracována zveřejníme zde odkaz.