Menu Zavřeno

Blog

Napsali o nás: Atlet Jan Peták má za sebou premiéru v reprezentaci

Vyšlo v Domažlickém deníku v sobotu 29.7. 2017: Na dvou reprezentačních akcích se ukázal atlet hájící barvy AC Domažlice

Trnava – Sezónu snů zažívá atlet domažlického AC Jan Peták.

Svěřenec Petra Konopa se během července představil na dvou akcích, kde reprezentoval Českou republiku. Šestého července startoval na Mezistátním utkání juniorů ve slovenské Trnavě a o dva týdny později se představil na Mistrovství Evropy stejné věkové kategorie v italském Grossetu.

Devatenáctiletý borec si vysloužil pozvánku do reprezentace díky stabilní výkonnosti na trati 400 metrů. Stěžejním byl v tomto směru mládežnický republikový šampionát, který se konal v severočeském Jablonci. Tam Peták po hladkém postupu z rozběhu předvedl fantastický výkon ve finále, kde zaběhl čas 47,95s. Tímto výkonem získal stříbrnou medaili a poprvé v kariéře pokořil hranici 48 sekund. Osobní rekord si vylepšil o 84 setin.

Díky tomuto úspěšnému MČR si student Sportovního gymnázia v Plzni prodloužil první část sezóny, která vygradovala na soutěžích v zahraničí.

První akcí, kde oblékl reprezentační dres, bylo Mezistátní utkání juniorů. Slovenská Trnava přivítala nejlepší mládežnické atlety z ČR, Slovenska, Slovinska a Maďarska.

Peták v Trnavě musel bojovat se silnými soupeři, ale i nepříjemným větrem, který se pro čtvrtkaře nepříjemně točil. Do cíle nakonec doběhl v čase 48,62s a obsadil třetí pozici. Poté pomohl ještě ve štafetě 4×400 metrů k zisku zlaté medaile.

Po návratu do Čech se Peták pustil do finální přípravy před ME, protože byl povolán do štafety 4x400m a zároveň stále živil naději na start v individuálním závodě.

Po pětidenním tréninkovém bloku v Domažlicích již v úterý 18. července odcestoval letecky s reprezentačním výběrem do Itálie.

O jeho startu v individuální „čtvrtce“ se rozhodlo až v dějišti šampionátu, kterým bylo městečko Grosseto.

Peták nakonec dostal šanci a nastoupil do rozběhu na 400 metrů. Jan při samotném běhu „přepálil“ první polovinu trati za 22,2s a do cíle doběhl v pro něj průměrném čase 49,02s. To stačilo na konečné 34. místo mezi evropskou elitou.

„Děkuji za šanci, že jsem mohl reprezentovat ČR na této velké akci. Jen mě mrzí, že jsem asi i kvůli nervozitě napálil první dvoustovku a nezaběhl podle svých představ. Ale ve štafetě jsem si s s kolegy z týmu spravil chuť,“ zhodnotil svoje vystoupení na ME v Grossetu mladý atlet.

Ve štafetě 4×400 metrů se čeští čtvrtkaři ve složení: Veselý, Holub, Peták a Bosák probojovali do finále, kde obsadili osmé místo. Po následné diskvalifikaci Němců poskočili na konečné sedmé místo.

Jan Peták má za sebou tedy první reprezentační starty a po krátké pauze se již bude připravovat na podzimní část sezóny, kde ho čeká hned několik důležitých závodů. Formu bude směřovat k zářijovému MČR mužů a žen do 22 let, které letos hostí pražský Eden.

Ondřej Váchal