Menu Zavřeno

Blog

Mladí atleti AC Domažlice uspěli na Letní olympiádě dětí a mládeže

Kateřina Čapská (starší žákyně), Jan Sladký a Jakub Petráš (oba mladší žáci) byli vybráni do atletické reprezentace Plzeňského kraje na Letní olympiádu dětí a mládeže, kterou letos uspořádal Jihomoravský kraj v Brně. Celou akci zaštiťuje Český olympijský výbor. Atletická část programu pro žactvo velmi prestižní soutěže byla napěchována do tří dnů od pondělí 26. do středy 28. června.

Nejnáročnější program z domažlické trojice absolvovala Čapská. Nejprve na své oblíbené „šedesátce“ postoupila z rozběhu a ze semifinále do finále, kde mezi nejlepšími osmi doběhla šestá (8,06s). Nejlepšího regulérního času dosáhla Kateřina v rozběhu 7,91s (v semifinále 7,87s ale vítr +2,1m/s). Zatímco na šedesátce byl čas „pod osm“ očekáván, výkony na 300 m překvapily všechny včetně Kateřiny. Do Brna odjížděla s osobákem 43,18s, časem 41,60s v rozběhu postoupila do finále, kde čas ještě vylepšila (41,41s) a byla osmá. Osobní rekord si Čapská zlepšila téměř o dvě vteřiny!  „Z těch časů jsem úplně nadšená, sama jsem nevěřila, že tohle dokážu zaběhnout,“  nadšeně reagovala na své výkony mladá atletka po návratu do Domažlic.
V obou disciplínách (60 m i 300 m) překonala nadějná sprinterka oddílové rekordy všech ženských kategorií AC Domažlice. Nejlepší výkon na 60 m byl překonán po 19 letech. Rychlejší dívka za Domažlice nikdy nezávodila.

Na závěr atletického programu nastoupila Kačka ještě do štafety na 4×60 m. Kvarteto z Plzeňského kraje doběhlo ve druhém běhu druhé, ovšem ve stejném čase (29,84s) jako druhá štafeta z prvního běhu. Bohužel tisícina sekundy hrála ve prospěch žákyň z kraje Pardubického, na plzeňské kvarteto zbylo nepopulární čtvrté místo. Vedoucí výpravy však podalo protest, i jistá nejasnost v pravidlech pro určování pořadí v případě shodných časů pak rozhodla, že bronzová medaile bude udělena i dívkám ze západu Čech. Jedna z medailí tak putuje i do Domažlic.

Podobně úspěšně si vedl i stále ještě nováček mezi atlety Jan Sladký. Pravidelně trénovat začal zhruba před měsícem a v úterý mu jen o dvě setiny sekundy unikla medaile na 60 m z celorepublikovém klání mladších žáků. I takový může být mládežnický sport. Jan Sladký vyhrál rozběh (7,72s vítr však +2,5 m/s), postoupil ze semifinále (regulérních 7,77s) a ve finále šedesátimetrového sprintu obsadil čtvrté místo (7,98s). Také on zaběhl velmi dobré časy. V dálce již tak úspěšný nebyl, vypadl v kvalifikaci, když skočil 478 cm. I Honza ještě běžel štafetu 4×60 m, mladší žáci Plzeňského kraje v ní obsadili celkové šesté místo v čase 30,97s.

V kvalifikaci ve skoku vysokém skončil na poslední chvíli nominovaný Jakub Petráš (skočil 140 cm). Pro něj byla nominace především odměnou za dva tituly mistra Plzeňského kraje, které získal na začátku června ve Stříbře na krajském mistrovství ve skoku vysokém a dalekém.

Zkušenosti z podobně velkých soutěží jsou k nezaplacení a trojlístek mladých atletů AC Domažlice je může využít hned 19. srpna v Domažlicích na Chodské 1500 či v září na žákovském Mistrovství České republiky v Břeclavi. 

autor Petr Hatlman