Menu Zavřeno

Blog

Chodská 1500 přepisovala rekordy!

Hned tři rekordy mítinku se přepisovaly na 51. ročníku Chodské 1500, která se poprvé uskutečnila z technických důvodů na jiném českém stadionunež domažlickém – v Plzni – Skvrňanech. 

Vstup do druhé padesátky nemohl mít tento mítink lepší. Česká naděje na 1500m FILIP SASÍNEK překonal rekord hlavního závodu z roku 2011. Přepisovaly se i tabulky v běhu žen na 1500m, kde úřadovala další česká reprezentantka KRISTIINA MÄKI. Třetí rekord byl pokořen na stometrové trati žen, kde v souřasné době naše nejlepší sprinterka BARBORA PROCHÁZKOVÁ z pražského USK zaběhla 11,59s.

  Pořadatelé měli s letošním ročníkem Chodské 1500 pořádně zamotanou hlavu. Domácí stadion  v Domažlicích se během léta rekonstruuje a původně plánované akce se musejí rušit či přesouvat do jiných sportovních areálů. Stejná otázka stála i před atlety pořádajícího AC. Nakonec byla vybrána varianta uspořádat mítink na novém atletickém stadionu v Plzni, což se ukázalo jako velice povedený provizorní krok. Důkazem toho jsou rekordní výkony vítězů hned několika hlavních disciplín. 

Pozornost v letošním roce byla upřena na hlavní závod Chodská 1500m. Pořadatelům se podařilo přilákat dvě současné hvězdy české atletiky, kteří startovali úspěšně na nedávném mistrovství Evropy, ale na olympijské hry jim výkonnost byť jen těsně nestačila.

FILIP SASÍNEK hned od počátku nanechal nikoho na pochybách, že přijel Chodskou 1500 vyhrát, čekalo se jen, zda se mu podaří společně se dvěma vodiči pokořit hranici stávajícího rekordu mítinku, za který byla vypsána ještě mimořádná odměna. Napětí trvalo až do posledních metrů. Na cílové kameře se nakonec objevil čas 3:41,53, což je nové maximum mítinku  o více než jednu sekundu. 

Ozdobou mítinku byla i patnáctistovka žen, kde se také zrodil rekord mítinku. Zde ovšem vítězka neměla tak jednoznačnou pozici, jako její mužský kolega. Česká reprezentantka Kristiina MÄKI se musela do poslední chvíle prát s téměř domácí Dianou Mezuliáníkovou (dřívě Škoda Plzeň), která s ní svedla krásný souboj až do posledních metrů. Nový rekord mítinku má od úterního podveřera čas 4:20,03.

Stovka žen byla další ozdobou mítinku. Již v rozběhu bylo vidět, že Barbora Procházková si věří na dobrý čas, což potvrdila následně ve finále. Časem 11,59s jen těsně zaostala za její letošním osobním výkonem. I výkon 11,59 s bude označen jako rekord mítinku.  

Stovka mužů má rekord nastaven hodně vysoko, a tak se bojovalo o chodský čakan, který pravidelně dostávají vítězové dvou hlavních závodů. Ten ze stovky putoval do Prahy, když se z vítězství radoval Marcel Kadlec v čase 10,68 s. 

 Na vítězný doubl myslel i Patrik Šorm, nakonec se radoval z vítězství na 300m. Časomíra se zastavila na výkonu 33,48 s.

Doplňme ještě vítěze dalších vypsaných disciplín mítinku:

300m ŽEN: Tereza Petržilková 39,12 s

Oštěp ŽEN: Kateřina Klailová 43,43m

VÝŠKA MUŽŮ: Lukáš Bešta 180 cm

VÝSKA ŽEN: Raslava Taisiya 177 cm

 

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY 

 

I přes přesunutí závodu do Plzně bylo startovní pole bohaté nejen na dobrou výkonnost, ale i na počet závodníků. Na startu se objevilo 275 závodníků ve 408 startech. 

Za rok snad závodu nebudou bránit žádné technické či jiné překážky, aby se vrátil zpět domů na Chodsko, kam patří.