Menu Zavřeno

Blog

Bělskou pětku ovládli Kamic s Kavijovou

autor Ondřej Váchal

Bělá nad Radbuzou – Po třech měsících se znovu rozběhl kolotoč závodů běžeckého seriálu Běžec Chodska v rámci Bělské pětky. 

Tu již poosmnácté uspořádal místní TJ Start ve spolupráci s městem Bělá nad Radbuzou. Po nepříliš optimistických předpovědí nakonec panovalo příjemné běžecké počasí s teplotami šplhajícími téměř k 15 °C, což přilákalo na start celkem téměř 250 závodníků.

 Program odstartoval v 14.hodin a od té doby se po fotbalovém hřišti proháněly hojně obsazené kategorie dětí. Starší kategorie již běžely přes můstek a na louku za hřiště na nejdelší okruh, který měřil zhruba jeden kilometr. Jelikož závod byl zařazen do Poháru mládeže Plzeňského krajského atletického svazu startovalo v těchto závodech dost závodníků z větších či menších oddílů našeho kraje. V 15:20 se na společný start postavila skupina dorostenců a žen. Na ty přichystal organizační tým v čele s ředitelem závodů Radkem Bílým tři okruhy. Na suché trati 3000m, která je ale náročná svým nerovným povrchem a proměnlivým sklonem svahu louky, byl nejrychlejší dorostenec Vojtěch Vychopeň z AC Domažlice s časem 10:31. Mezi ženami se z celkového vítězství radovala Carmen Beshirová z Adidas Boost Team. Sedmnáctiletá juniorka, která během závodu vystupňovala tempo, vyhrála v čase 12:10 a potrápila mnohé dorostence. Druhá v cíli byla klatovská Petra Kavijová, která tři okruhy zvládla za 12:44. Čest našemu regionu uchránila třetím místem mezi ženami do 35 let Vendula Fronková z AC Domažlice s výkonem 13:22. Mezi ženami nad 35 let zvítězila Stanislava Forsterová z SC Marathon Plzeň, jen deset sekund na ní ztratila Anna Fronková, hájící barvy Mílařů Domažlice. Cenné body do celkového hodnocení posbírala i Veronika Poláková z Postřekova.

 V šestnáct hodin se již ke startovní čáře seřadilo 33 mužů a jediný junior. Než hlavní startér František Novák dal pokyn ke startu, poprosil moderátor akce Jacek Přibáň všechny startující v hlavním závodě, aby potleskem přívítali vynikajícího běžce, trenéra, funkcionáře a člověka Petra Faschingbauera. Ten totiž oslavil osmdesáté narozeniny!

 Poté již odstartoval hlavní závod mužů na 5000m ( podle sporttesterů 5300 metrů). Jak již je tradicí  do čela vyrazil Radek Veselý z Mílařů Domažlice. Ani metr náskoku mu nenechal jeho rival Ondřej Váchal a této dvojice se držel i po roční pauze startující domácí Petr Kamic. Za nimi se vytvořila další silná skupina, kterou tvořil například Ondřej Teska z Lesů ČR, syn slavného otce Vlastimil Zwiefelhofer z Klatov, Ervin Beshir ze Zdic u Berouna nebo reprezentanti Mílařů Filip Cenefels, Norbert Švarc a Vítězslav Fronk.. Byl to zároveň i závod comebacků. Po dlouhé odmlce se na startovní čáru postavil Otakar Piskáček ze Kdyně. Přesně po 670 dnech se do závodního boje pustil i Martin Váchal, reprezentující LK Tatran Chodov.

 Na čele došlo ke změně až v druhé polovině závodu. Váchal si prošel v čtvrtém kole krizí a vedoucí duo se mu tak vzdálilo, naopak se mu přiblížil a dostal se před něj Ondřej Teska. Do závěrečného okruhu nastoupil Kamic a Veselý nedokázal zareagovat. Kamic si vypracoval dvacetivteřinový náskok a ten za mohutné podpory domácích fanoušků udržel až do cíle. Čas vítěze byl 18:07. Veselý dokončil závod se ztrátou již zmíněných dvaceti vteřin. Třetí místo nakonec vybojoval v čase 18:40 Teska, tři sekundy za ním finišoval Váchal a jen o další vteřinu zpět doběhl Zwiefelhofer. O dalších třicet vteřin později se v cíli objevil vítěz čtyřicátníků Beshir. Kvalitní výkon ( 19:32) podal i druhý v cíli Švarc, kterého tradičně na stupně vítězů doprovodil parťák Fronk. Pro vítězství mezi padesátníky si přijel z nedalekého Stříbra Ivan David. Ten „poctivou“ pětku zaběhl za 20:05, mj. Fronka porazil o dvě vteřinky. Druhý doběhl v této kategorii Pavel Beroušek z Postřekova a třetí místo navrátilce Váchala st. potěšilo jistě i jeho syna Ondřeje, těsně čtvrtého v hlavní kategorii. Mezi šedesátníky se díky zrychlení v posledních dvou kolech radoval z vítězství domažlický trenér Jiří Královec. Druhou příčku vybojoval Karel Fait z AGP Domažlice, který zvítězil na středečním Běhu Okolo Zámečku v Plzni – Radčicích. Z bronzové medaile se mohl radovat další navrátilec do sestavy chodských běžců Piskáček, běžící za Kdyni. Nejstarším účastníkem byl stále aktivní František März z Kouta na Šumavě. Závodnici se tak po 3 měsících znovu pustili do bojů o cenné body a nyní je čeká tradiční Běh Koutem.