Menu Zavřeno

Blog

V Olomouci to atletům z Domažlic cinklo

Čtveřice atletů z domažlických oddílů se představila na letošních Českých akademických hrách v Olomouci. Tam se soutěžilo ve 22 disciplínách a na 15 sportovištích od pondělí 7. září do pátka 11. září. Atletické soutěže probíhaly na místním stadionu během úterního odpoledne a středečního dopoledne.

Ze Západočeské univerzity se do Hanácké metropole vydali bojovat Jiří Gregor, reprezentující jinak AC Domažlice a Ondřej Váchal hájící barvy Mílařů Domažlice. Krom Gregora se z členů AC Domažlice představili ještě Jan Šnajdr, studující VŠCHT v Praze a Matěj Klukan, bojující za ČZU v Praze. Všichni zmínění si na sklonku hlavní dráhové sezóny přivezli z Olomouce medaili.

V úterním podvečeru kdy panovalo ideální počasí pro střední tratě se v dobrém světle ukázali Gregor s Váchalem. Na trati 1500m, kde startovalo 13 akademiků se umístili v TOP 5. Jiří Gregor, který se specializuje na tratě 800 a 400m udržel tempo s mílaři a v posledních dvě stě metrech předvedl kvalitní finiš. Ten nakonec nestačil pouze na Jiřího Šacla a za výrazně zlepšený osobní rekord 4:02,71 vybojoval stříbrnou medaili. V konkurenci nejlepších studentů – mílařů se neztratil ani Ondřej Váchal. Ten se po celou dobu držel uprostřed startovního pole a do posledního okruhu vbíhal na deváté pozici, ale na poslední třístovce našel zbytky sil a přehnal se přes čtyři soupeře a bral cenné páté místo. Dosáhl času 4:10,87, což je jeho druhý nejlepší výkon na této trati v dosavadní kariéře. Nelehký úkol čekal pro Gregora s Váchalem hned dvacet minut po doběhu „patnáctistovky“, jelikož byli s kolegy ze ZČU přihlášeni na štafetu 4x100m, na které s borci z AK Škoda Plzeň Danielem Maruštíkem a Miroslavem Altmannem výkonem 45,88s obsadili čtvrtou pozici.

 Středeční dopoledne to u domažlických znovu „cinkalo“. První disciplínou závodního dne byl běh na 400m překážek. Tam si spravil chuť Jan Šnajdr, který na nedávném MČR do 22 let v Hodoníně bral bramborovou medaili. Zde si cenný kov nenechal vzít a nestačil pouze na Martina Juránka. Stříbrnou radost mu dopřál čas 55,55s. Podobnou zápletku jako na „dvaadvacítkách“ připravili výškaři. Znovu ze situace, kde rozhoduje počet pokusů nejvíc vytěžil Matěj Klukan. Student ČZU v  Praze se stal Akademickým mistrem ve skoku vysokém ve výkonu 202 cm. Druhý Lukáš Kozárek skočil stejně jako dvacetiletý výškař z Domažlic, ale laťku v této výšce překonal až napodruhé a to rozhodlo. Gregor s Váchalem se po náročném úterním programu představili ještě v běhu na 800m. V závodě se běželo vyloženě na finiš,taktizovalo se a běželo v klidném tempu. Gregor si počkal na šanci a v posledních metrech nestačil pouze na favority Vystrka se Sadilem, zároveň v milimetrovém finiši o jednu setinu předčil Filipa Šnejdra a v čase 2:00,45 bral bronzovou medaili. Váchal posledních sto metrů nešel naplno, jelikož boj o medaile byl vzdálený a ani cílový čas by po pomalém začátku nebyl nikterak oslnivý. Musel také počítat s tím, že podobně jako v úterý ho krátce po doběhu hlavní tratě čeká štafeta. Tentokráte studenti složili štafetu v následujícím pořadí : Váchal, Gregor, Maruštík a Altmann. Dalo se očekávat, že mílař Váchal mezi specialisty čtvrtkaři nabere určitou ztrátu na prvním úseku a sprinteři se jí pak budou snažit smazat. Všichni ze sebe vydali maximum a postupně se přibližovali třetímu místu. Maruštík předával Altmannovi štafetový kolík zhruba s 20 metrovým odstupem. Tuhý boj o bronzovou medaili se rozhodoval až v závěrečné rovince. Altmann byl před svým soupeřem, ale ten na něj mohutně dotíral. Naštestí Altmann s vypětím všech sil urval pro ZČU cenný kov( čas 3:27,54). Tento závod určil, že si z Akademického mistrovství odvezou medaili všichni domažličtí atleti. Reprezentanti plzeňské univerzity tak ze stadionu v Olomouci sebrali celkem tucet medailí. Jeden z posledních závodů sezony ukázal, že atleti byli dobře připraveni i na vrcholy v druhé polovině sezony a odměnou jim byly kvalitní výkony a medailová umístění. 

 

autor Ondřej Váchal