Menu Zavřeno

Blog

Ještě jedno ohlédnutí za šampionátem do 22 let

Do Domažlického deníku sepsal článek o šampionátu do 22 let Ondřej Váchal Jeho řádky si můžete přečíst níže…

 

Poslední srpnový víkend se v jihomoravském Hodoníně uskutečnilo Mistrovství České republiky atletů do 22 let na dráze. Pět set kilometrů daleko od svých domovů závodili i mladí atleti z Domažlic. Domažlická výprava se vrátila z Moravy se ziskem tří cenných kovů a několika finálových umístění.

 Sbírku medailí načal již během prvního závodního dne Matěj Klukan z AC Domažlice, který v nepříjemném vedru po velice zajímavém průběhu soutěže výškařů vybojoval zlatou medaili.Domažlický skokan odjížděl na vrchol sezóny se třetím nejlepším výkonem z aktuálních tabulek všech přihlášených výškařů na sobotní mistrovský závod. Vedle Matěje se mezi třinácti borci představil další zástupce oddílu AC Domažlice Jan Tauer. Ten si poradil s přehledem s výškou 183 a 188cm. Nad jeho síly již byla ale výška 192cm. Na té měl problémy i budoucí mistr ČR Klukan, když ji zdolal až na třetí pokus. Jan Tauer tak s výkonem 188cm obsadil dělené 9. místo. Poté se soutěž odvíjela velice zajímavým způsobem, když na výšce 196cm zahájil soutěž i největší favorit na titul a zároveň obhájce vítězství z loňského šampionátu Matyáš Dalecký z Kolína. Dalecký ani Klukan s touto výškou neměli problém a pokračovalo se dále. Do boje o medaile se přidal  i Vít Molva z Jihlavy, který skočil 199cm na první pokus, Klukan až na druhý, proto musel v dalším pokračování skočit následnou výšku na lepší pokus. To se mu povedlo a výkonem 202cm se potřetí v kariéře dostal přes dvoumetrovou hranici a vyrovnal si osobní rekord. „ Věděl jsem, že soupeř o druhé místo Molva měl lepší zápis, tak jsem musel skočit 202cm na první pokus. Zkoncentroval jsem se a skok vyšel parádně,“ popsal nakonec i vítězný skok celé soutěže Klukan. Favorit Dalecký skočil 202cm až na druhý pokus a tak Klukan průběžně vedl. Kolínský výškař se snažil taktizovat a tak 205cm vynechal a chtěl pokusem na 208cm přiklonit vítězství na svou stranu. Klukan se o 205cm pokusil, ale všemi třemi pokusy laťku lehce schodil. Matěj tak již jen čekal co předvede jeho rival na 208cm. Tomu se ale nezadařilo a nezopakoval veleskok 216cm, který předvedl týden před MČR. Domažlický výškař se tak mohl naplno radovat ze zisku titulu Mistra ČR  do 22 let. „ Je to skvělý pocit, určitě největší úspěch kariéry. Intenzivně jsem trénoval, po přechodu do Prahy na VŠ jsem zařadil i hodně silového tréninku a nese to ovoce. Využil jsem dnes toho, že to Matyáš přetaktizoval. Nyní se chci ještě předvést na Akademickém mistrovství ČR v Olomouci,“ neskrýval radost čerstvý mistr ve skoku vysokém Matěj Klukan.

I v neděli se do Hodonína dostavilo pekelné počasí s teplotami okolo 35°C. I tak se všichni domažličtí vydali ze všech sil a úsilí korunovali ziskem dalších dvou medailí. Bronz do sbírky přidal Josef Šimsa, který v takticky běženém závodě na 1500m nestačil pouze na dva vítkovické borce a doběhl v čase 4:10,13. Mimo něj se v tomto závodě představil i zástupce domažlických Mílařů Ondřej Váchal,ten v posledním kole předčil několik soupeřů a obsadil 13. místo. Poslední cenný kov pak přidali běžci AC Domažlice, kteří ve složení Jan Šnajdr, Jiří Gregor, Martin Pivoňka a Josef Šimsa obsadili ve štafetě 4x400m druhou pozici. S časem 3:18,67 nestačili pouze na chlapce z pražské Slavie. Těsně unikl bronz Janu Šnajdrovi z AC Domažlice, který s výkonem 54,62s na 400m překážek bral čtvrté místo. Na 800 metrech se do finále probojovali Jiří Gregor s Janem Čivišem, kteří se seřadili na sedmém, respektive osmém místě. Na nejdelší trati celého víkendu ( 5000m), byl pátý Jakub Josef s časem 15:55,34. Z rozběhů na osmistovce se do finále neprodral Martin Pivoňka, chuť si spravil alespoň s kolegy z týmu v úspěšné štafetě.

 Republikový šampionát do 22 let na dráze tak lze hodnotit kladně s ohledem na to, že domažličtí vybojovali tři cenné kovy a několik finálových umístění, Přejme jen atletům, aby se v příští sezóně ukázali na vrcholu sezony v ještě hojnějším počtu.