Menu Zavřeno

Blog

Chodská 1500 navlékla 50. korálek

V Domažlicích se v nedělním podvečeru na závěr Chodských slavností sešla atletická reprezentace, aby se zúčastnila 50. ročníku tradičního populárního mítinku CHODSKÁ 1500.

Startovní pole hlavního závodu muselo být rozděleno do tří běhů, jelikož čítalo uctihodných 36 závodníků. Favorité se společně se zahraničními akvizicemi představili v prvním běhu.

Po odběhnutí prvních dvou kol se za dvěma domácími závodníky jako vodiči udržel kvalitní vláček pěti startujících, kteří si to mezi sebou rozdali v závěrečné dvoustovce o vítězství. Nejvíce sil měl nakonec maďarský rekordman Benjamin Kovács, který přespurtoval v cíli polského reprezentanta Sebastiána Smolinského a svého maďarského kolegu Petera Szemétiho.

Až na čtvrtém místě finišoval nejlepší z Čechů, mistr republiky na této trati, Petr Vitner před slovenským mistrem Jozefem Pelikánem.

Tato kvalitní pětice svůj čas stlačila, dalo by se říci ve velmi kvalitních podmínkách pro běhy na střední tratě, pod 3 minuty a 50 vteřin. Vítěz si do historických análů mítinku zapíše výkon 3:45,96.  Doplňme, že se běžela i ženská patnáctistovka, kterou ovládla polská závodnice Martyna Galant (4:33,60) před ukrajinskou reprezentantkou žijící v Čechách Alesiou Viskotovou. Nejlepší českou byla třetí novoměstská Lucie Maršánová.

Velice povedené představení bylo k vidění i ve finále na 100m mužů, kde se představili zástupci hned tří kontinetů. Cenný skalp dvou závodníků tmavé pleti si připsal ve výborné formě běžící Adam Pawlowski, který předvedl výkon 10,39s. Až za ním skončil Nigerijec Peter Emelize (10,46s) a Američan Terrel Cotton (10,47s). Jan Jirka nedávný dvojnásobný medailista z Mistrovství Evropy do 22 let se musel spokojit se čtvrtým místem.

V ženském závodě útočila na trojnásobné vítězství téměř domácí klatovská závodnice Martina Štychová. Proti sobě měla zdatnou soupeřku v podobě Martiny Schmidové z Prahy. Asi v nejtěsnějším závodě mítinku Martina Štychová získala cenný skalp své soupeřky v čase 12,14s a potvrdila, že domažlická Střelnice je jeden z jejích nejoblíbenějších stadionů. Čas poražené Schmidové 12,15s.

V poslední běžecké disciplíně dne si děvčata pořadí prohodila. Schmidová měla na třístovce daleko více sil a vyhrála za 39,22s. Štychová se i přesto radovala, když poprvé stlačila čas na třístovce o pouhou setinu pod 40 sekund. Na stupních vítězů je doprovodila Barbora Dvořáková, dcera trojnásobného mistra světa Tomáše Dvořáka.

V mužské části CENY JANA MAZANCE běhu na 300m bojoval Terrel Cotton alespoň o jedno dílčí vítězství v rámci domažlického mítinku. To se mu nakonec podařilo. Před dotírajícím Michalem Desenským uhájil svůj náskok o pouhé dvě setiny. Čas vítěze 33,70s. Jan Jirka startoval i na třístovce a připsal si třetí místo za 34,63s. 

Z technických disciplín se nejvíce vydařil skok vysoký. Český mistr Martin Heindl na třetí pokus překonal výšku 210 cm, čímž vyrovnal rekordu mítinku i stadionu, který měl ve svém držení plzeňský David Kovalský. Na stupních vítězů jej doprovodili domácí borci Matěj Klukan a Milouš Antoš

Organizátoři zpestřili mítink i autogramiádou dvou českých atletických legend Jarmily Kratochvílové a Ludmily Formanové. Obě velice sympatické dámy se v Domažlicích na závodech objevily vůbec poprvé. Ze stadionu i mítinku byly velice nadšené, za což se odvděčily fanouškům atletiky svými podpisy na připravé kartičky, po kterých se jen zaprášilo.

A protože se konal jubilejní 50. ročník závodu, muselo se i trochu bilancovat. Pozvání na mítink přijali a několik slov k tisícovce diváků pronesli i vítěz prvního ročníku Pavel Fashingbauer starší, dlouholetý držitel rekordu mítinku Pavel Pěnkava či držitel nejdéle trvajícího rekordu  ČR a samozřejmě i vítěz Chodské 1500 Jan Kubista. K publiku promluvil i nejčastější vítěz a současný předseda oddílu Zdeněk Forster, který figuroval na přelomu osmdesátých a devadesátých let celkem šestkrát na nejvyšším stupínku.

Závěrem popřejme Chodské 1500 do další padesátky mnoho zajímavých sportovních i společenských momentů.

VÝSLEDKY Z CELÉHO MÍTINKU přinášíme ZDE